DroidNotesz

DroidNotesz

Mi a baj a no name TV okosítókkal?

2023. július 17. - DroidNotesz

A Mi Box 3-ról szóló cikkben említettem hogy miért jobb, mint a konkurencia, ezért most kitérek arra is, hogy mi a baj a külföldi áruházakban kapható számos TV okosítóval - tisztelet a kivételnek.

eat6134_b4.jpg

Mi baj lehet a hardverrel?

Nem túl erős általában. Ebből adódhatnak gondok, sőt, az is előfordulhat hogy nem azt kapod, mint amit feltüntetnek. Ez nyilván nem minden esetben van így, de mindenképp meg kell erről vásárlás előtt győződni. 

Az a bizonyos szoftver - Android vagy Android TV, Google tanúsítvány

A legtöbb esetben nem Android TV, de ha az is, akkor sem Google hitelesített. Általában egy tabletes verziót buherálnak rá a cuccra, abból sem a legfrissebbet. Tele lehet reklámokkal, és rosszabb esetben még vírusokkal is. Az is előfordul hogy rootolva van, ezzel máris szinte lehetetlenné válik egy csomó DRM védett app futtatása, amire egy ilyen TV boxot veszel. 

Jó hír, hogy mostanában egyre több az olyan eszköz, ami már rendben van szoftveres szempontból, és minden jól működik, ilyen például a legújabb Chromecast Google TV-vel.

A tervezés

Itt főként a hőelvezetés rossz megoldására gondolok, hiszen egy ilyen eszköz - főleg hogy a legtöbb passzív hűtéses - egy egész estés 4K film dekódolása közben rendesen tud melegedni, és ha nem jó a hőelvezetése, jobb esetben visszaesik a teljesítménye, lefagy vagy újraindul, rosszabb esetben fizikai kár is keletkezik az eszközben előbb-utóbb.

Fontos még a memória és a tárhely

A RAM-ból ne engedjünk, 2GB-nál kevesebb memóriával már nem érdemes ilyen eszközt vásárolni, hiszen a modern alkalmazások futtatásához szükséges legalább ennyi. A tárhellyel kapcsolatban pedig szintúgy ez a helyzet, rendesen megkeserítheti a használatot az, ha például 4GB tárhely van az eszközben, mert ebből 3GB-ot legalább elfoglal a rendszer, legtöbbször ennél is többet. A Mi Boxban és a Chromecast Google TV-ben is 8GB van, ami nem sok, inkább a megfelelő kategóriába tartozik.

Nem árt, ha van

A tartalomstreamelés korszakában szükség van a gyors internetre. A legjobb ha az eszközön van LAN (RJ45) port, és vezetékkel csatlakoztatható a routerhez, de ha csak WiFi van és tudja a WiFi 5-öt, (5 GHz vagy 802.11/ac), azzal képes lehet élvezhető minőségben streamelni, a csak WiFi 4-et, vagy a 2,4 GHz-t támogató eszközöket viszont lehetőleg kerüljük.

A kiemelt kép illusztráció, az azon szereplő TV box nem feltétlenül rossz, a szoftveres támogatás terén viszont jóval csekélyebb lehetőségekre érdemes számítani, mint a Google vagy a Xiaomi esetében.

A kép forrása: neontechnology.net

A bejegyzés trackback címe:

https://droidnotesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9314382310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása