DroidNotesz

DroidNotesz

Xiaomi Mi Box 3: A kétéves masina, ami Nougat helyett Oreót kapott

2018. november 17. - DroidNotesz

ke_pernyo_foto_2018-11-17_17_07_42.png

A Xiaomi Mi Box 3 2016-ban jelent meg. A tévéokosítók piacán akkoriban nem igazán lehetett olyat találni, vagy csak jóval drágábban, ami hivatalos Android TV rendszerrel futott. Ugyan ott volt az Nvidia Shield, de annak elég rendesen elkérték az árát. Tehát akkoriban ez az eszköz kifejezetten jó választás volt. Azóta eltelt két év, de vajon érdemes még mindig ezt választani?

 ke_pernyo_foto_2018-11-17_17_08_08.png

Miben több ez, mint a többi, hasonló ketyere?

Természetesen lehet rajta filmeket, képeket, videókat nézni, és zenét hallgatni. Felmerülhet bizony a kérdés, hogy miért is fontos az a Google hitelesítés?

Bizonyára hallottatok a Chromecastről. Nos, ez a kütyü egyben egy Chromecast is, ezáltal szinte bármilyen Cast támogatással rendelkező alkalmazás képes az eszközre tartalmat küldeni. Ezekből sok van.

Lehet rajta Netflixet nézni, előre van telepítve

Stabil rendszer, felhasználóbarát felület, teljes magyar nyelv támogatás, TV-re optimalizált alkalmazások, Google Asszisztens és még sorolhatnám.

És igen, az Oreo

A 2016-os megjelenés óta hosszú idő telt el, és nem tűnt valószínűnek hogy kap frissítést, ugyanis a Nougat is csak béta állapotban volt rá elérhető. A 2018-as MWC-n (Mobile Word Congress) felbukkant egy Oreo-t futtató Xiaomi Mi Box, a képekből pedig lehetett sejteni, hogy valami készülődik. Nyáron aztán megjelent az első hivatalos Oreo build, aztán a második javított változat. Telt-múlt az idő, a Xiaomi visszavonta a frissítést mert sokaknál jelentkeztek problémák. Jó hír viszont, hogy azóta is dolgoznak a problémákon, és a havi biztonsági javítócsomagok is érkeznek.

mibox.jpg

Mit tud papíron?

 A megjelenítőnket HDMI 2.0-n keresztül tudjuk csatlakoztatni az eszközhöz, a Mi Box akár 4K-t 60 képkockával másodpercenként is képes elénk tárni, amennyiben a TV sem riad vissza az akadálytól. Dual-Band WiFi (2,4 és 5 Ghz-t is támogatja) és BLE 4.0 + Bluetooth 3.0 van, Ethernet port viszont nincs, ami az 5Ghz WiFi használata esetén nem gond, a streameléshez azért nem árt a router közelében lenni. Van benne 2GB ram, 8GB tárhely (a filmeket nem érdemes azon tárolni), de ezt orvosolhatjuk egy külső HDD-vel, hiszen van rajta USB port. A végére maradt, bár igencsak fontos, hogyha a televízió támogatja, akkor a Mi Box tudja vezérelni a TV-t, és a TV is a Mi Boxot. Ez nagyon jól tud jönni, hiszen nem kell a forrás menüvel babrálni, sőt a Mi Box távirányítóval ki-be tudja kapcsolni a megjelenítőt, illetve a televizió távirányítójával is vezérelhető a Mi Box (a HDMI CEC funkciót támogatnia kell a megjelenítőnek, és engedélyezni kell a CEC-et ehhez)

2GB RAM és 8GB tárhely? Ez most komoly?

Manapság már a belépő szintű okostelefonokban is legalább 3-4 GB RAM található, és a 16 GB-nál kisebb tárolókapacitás is ritkaság számba megy. Fontos viszont, hogy ez teljesen más felhasználás. A TV-n nem multitaskolunk úgy, mint a hordozható mindenes eszközünkön. Széles körben elterjedt a Raspberry Pi médiacenterként, és az is jól állja a sarat 1GB RAM-mal, erre a felhasználásra a 2 bőven elég. A menü gördülékeny, akadásokat nem tapasztaltam. A legutóbbi frissítéssel bevezetett új animációk pedig még folyamatosabbá teszik az alkalmazások közötti váltást. Egy dolgot viszont hiányolok, igaz ez a rendszernek róható fel, mégpedig az, hogy a Nougat-ban még volt, az Oreo-ban pedig már nincs alkalmazásváltó. Ez az eszköz streamingre lett kitalálva, arra pedig tökéletesen alkalmas, hiszen az 5Ghz-es vezetéknélküli kapcsolattal már egész szép sebességet képes elérni.

ke_pernyo_foto_2018-11-17_17_27_36.png

Mire használhatjuk mi, magyarok?

Külföldön ott a Netflix, amit itthon is lehet már használni. Elérhetőek magyar szolgáltatók tartalmai is, mint például a Filmbox Live, a Telenor MyTV, vagy a Médiaklikk, és hosszú idő után végre az HBO GO is. A Telekom TV GO viszont jelenleg egyáltalán nem működik a platformon.

Google Assistant

A távirányítón található mikrofon gomb lenyomásával hívhatjuk elő a hangvezérlést. Magyar nyelven tudunk filmeket, sorozatokat, zenéket keresni, vagy szinte akármit Google-ön, YouTube-on és minden ezt támogató alkalmazásban. Ha angolra állítjuk a nyelvet, akkor elérhető a Google Assistant, tudunk vele okos eszközöket vezérelni, filmet, sorozatot, zenét indítani, kérdéseket feltenni, egy szóval szinte mindent amit a mobil app tud.

ke_pernyo_foto_2018-11-17_17_28_09.png

Ez mind szép és jó, de lehet rajta játszani?

Ezt az eszközt mint említettem tartalomfogyasztásra találták ki, de a Play Storeban található legtöbb játékkal simán boldogul, akadásmentesen. Ha főként játékra vennénk egy ilyen eszközt, akkor sokkal jobb választás az Nvidia Shield, vagy pedig valamilyen játékstreaming szolgáltatás.

Konklúzió

Lassan egy éve használok Xiaomi termékeket, ez volt az első, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Sokan panaszkodnak az Oreo frissítés óta jelentkező problémák miatt, de ettől eltekintve remek kis eszköz ez. Okostévé mellé nem feltétlen érdemes ezt venni, de az egyéb, olcsóbb tv boxokat, ha lehet kerüljétek. Amennyiben Chromecast vásárlás előtt állsz, érdemes megfontolnod, hiszen a Mi Box gyakorlatilag egy Chromecast és egy teljes értékű multimédiás központ is, és alig kerül többe, mintha csak egy Chromecastre ruháznál be.

Mi a helyzet a Mi Box S-sel?

 Tavaly ősszel megjelent a Mi Box S, ami a Mi Box 4 nemzetközi változata. Ahogy a Mi Box 4, úgy az S sem fejlődött érdemlegesen az elődjéhez képest, de ha vásárlás előtt állsz, inkább az S-et javaslom, ugyanis arra várhatóak a jövőben is frissítések.

A bejegyzés trackback címe:

https://droidnotesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1814377899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása